Cambridge Clinical Research Centre completes

The Cambridge Clinical Research Centre (CCRC) has now been completed and handed over. Previously known as ‘Project Gemma’, our scheme for the 4,000m² Centre represents a major expansion of the nationally recognised clinical research facilities at Addenbrooke's. It is the principal location on the site where patient-based clinical research, including clinical trials, is undertaken. The six storey building was constructed over 18 months on a challenging site in close proximity to ongoing activity within existing buildings, vehicle and pedestrian routes. Bridge links to existing buildings and a service tunnel route to future site development were incorporated into the scheme.

As well as sitting within the context of the varied aesthetics of adjacent existing buildings, the design of the new CCRC also responds to the future context and aspirations of the masterplan.  

The re-modelled public realm surrounding the building includes a frontage forecourt, a semi-private southern courtyard for staff and patients and a covered entrance concourse to the adjacent treatment centre with covered walkway and water jet cut corten screen – part of the public art requirement for the scheme.

Cambridge Clinical Research Centre completes
Cambridge Clinical Research Centre completes
Cambridge Clinical Research Centre completes